I slutet av förra året upphörde övergångsfasen, den som upprättats mellan Storbritannien och Europeiska unionen efter Brexit. För att förhindra en “hård” Brexit kom EU och Storbritannien den 24 december 2020 överens om ett gemensamt handels- och samarbetsavtal. De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari 2021. Sedan dess har vissa regler också förändrats för konsumenter och resenärer. Vi reder ut vilka förändringar som påverkar dig som reser med hyrbil.
Hyrbil från SIXT i Storbritannien
Vilka dokument krävs vid inresa efter Brexit?
Den viktigaste förändringen för inresor efter Brexit träder i kraft den 1 oktober 2021. Då är det bara möjligt att komma in i Storbritannien och Nordirland mot uppvisande av pass. Ditt pass får inte vara äldre än 10 år, vilket inte är något problem för en vuxen svensk, då de måste förnyas vart femte år. Passet måste även vara giltigt under hela vistelsen och du får stanna som längst i sex månader åt gången. (Läs mer om reglerna här). Om du inte har något giltigt pass kan du få ett utfärdat/förnyat hos Polismyndigheten på din hemort, eller på Svenska ambassaden om du bor/befinner dig utomlands. Att resa in med bara ID-kort, som alltså varit möjligt fram tills nu, gäller bara fram till den 30 september 2021. Därefter är det endast tillåtet för vissa utvalda grupper.
Behövs visum som komplement till passet?
Enligt den senaste informationen behöver du inte visum för att resa till Storbritannien för kortare vistelser, som till exempel semester- eller affärsresor. När det gäller körkort har ingenting förändrats, men vem vet hur det kan bli i framtiden. Det finns inte krav på ett internationellt körkort i alla fall, vilket betyder att du kan fortsätta hyra och köra hyrbil i Storbritannien med ditt svenska körkort.
Vad gäller vid gränskontroller?
Vid gränskontrollerna blir det inte heller mycket till förändringar. Redan före Brexit måste resenärer i hyrbil vara beredda på kontroller vid in- och utresor till Storbritannien. Detta på grund av att det brittiska öriket aldrig omfattades av Schengenavtalet under EU-medlemskapet. Förutom att kontrollera de resandes identitet så genomförs nu, som ett resultat av Brexit, även tullkontroller vid gränserna. Både vid import och export av varor krävs en tullprocess, men det finns undantag för privatpersoner. (Läs mer här). Varor som understiger ett visst värde kan importeras utan extra avgifter och skatter när du reser över gränsen.
Vad mer måste man tänka på efter Brexit?
Sjukvårdskostnader
Trots Brexit kommer privata sjuk- och reseförsäkringar tillsammans med det europeiska sjukförsäkringskortet fortsätta att gälla. Följaktligen kan du fortsättningsvis gå till läkare i Storbritannien med det europeiska sjukförsäkringskortet, och du får då tillgång till samma vård som du skulle få i Sverige. Dessutom kommer Försäkringskassan att täcka kostnaderna i Storbritannien om akutbehandling blir nödvändig.
Roamingavgifter
Där du kan riskera höga kostnader i framtiden är på området surfing och telefon. Sedan Brexit gäller inte längre de överenskomna EU-tarifferna i Storbritannien. Tarifferna har gjort det möjligt att ringa billiga samtal och surfa utan högre roamingavgifter i andra EU-länder än i hemlandet. Var därför beredd på höga avgifter för surfing och telefoni om du åker på semester till Storbritannien.
Till sist…
Brexit har förvirrat resenärer och skapat många frågetecken. Det kommer givetvis att innebära ändringar och nya regler vid Storbritanniens utträde ur EU. Så tänk på detta innan du ger dig iväg till England, Skottland, Wales eller Nordirland. Antalet nya regler är dock ganska få, så om du bara har koll på dem kan du sedan semestra i Storbritannien i lugn och ro.
Texten bygger på en artikel som först publicerades på SIXT Magazine, Tyskland.