De senaste två åren har många oväntade förändringar kommit att påverka vårt dagliga liv ‒ för att inte tala om vårt arbetsliv. Tänk bara på alla som jobbat på distans! Om du är nyfiken på att uppleva livet som digital nomad, kom ihåg att välja destination med omsorg. För att göra uppgiften enklare har vi sammanställt en lista med de fem bästa länderna för distansarbete i Europa.
Under den här tvåårsperioden har hemmet förvandlats till kontor. Det gällde att organisera om och hitta lämpliga utrymmen för att få arbetsro. Man behövde även strukturera dagen på ett nytt sätt för att skapa en bra balans mellan arbete och fritid. Att arbeta hemifrån (även kallat “smart working”) har inneburit en stor omställning för många.
De flesta företag är medvetna om hur möjligheten till hemarbete har påverkat de anställda, och tillåter det därför även i fortsättningen. Dit räknas också valet av arbetsplats. Under de här två åren har många packat ihop sina jobbdatorer för att ‒ i korta eller långa perioder ‒ bo i ett annat land. Att jobba på distans kan vara en stor fördel för de som vill leva ett liv som inte bara består av arbete.
Skillnaden på distansarbete och “smart working”
Med distansarbete menas först och främst att utföra sina arbetsuppgifter hemifrån. För att verkligen förstå innebörden är det dock nödvändigt att förklara skillnaden mellan “smart working” och distansarbete.
Termen “smart working”, eller agilt arbete, innebär att man upprättar ett speciellt avtal mellan arbetsgivare och anställd, ett avtal som ger stor flexibilitet och självständighet. Denna typ av arrangemang innebär att den anställda arbetar mot specifika uppsatta mål, men samtidigt har den totala friheten att välja både arbetstid och arbetsplats. Förutom hemma kan du arbeta var som helst, utan fasta arbetstider, så länge du uppnår målen.
När det gäller distansarbete måste den anställde ofta respektera begränsningar som fastställts i avtalet rörande just arbetstider och arbetsplats. Du kan utföra distansarbete, både hemifrån och från annan plats, så länge du anmält detta till företaget. Det betyder att uttrycket “distansarbete” kan innebära olika saker. Se till att diskutera villkoren med din arbetsgivare innan du börjar planera din utlandsvistelse.
Visum för digitala nomader
Att kunna jobba på distans från ett annat land kan vara knepigt att ordna. Det finns många lagar som skyddar både den anställda och företaget av skatte-, försäkrings- och rättsliga skäl. En av de viktigaste frågorna är den om lagligt uppehållstillstånd. Detta är nödvändigt för att det ska kunna fastställas vilket skattesystem en person ska tillhöra. I Italien till exempel, där blir den skattemässiga hemvisten automatiskt det land i vilket du tillbringat 183 dagar av året.
Sedan pandemins början har många företag möjliggjort arbete på distans för anställda även under långa perioder. Tidigare var det på sin höjd frilansare och egenföretagare som fick distansarbete hemifrån beviljat. Numera ökar dock antalet människor som bestämmer sig för att bli digitala nomader och ta med jobbet utomlands.
För att skydda medarbetare och företag har flera länder infört ett visum för digitala nomader. Det är ett speciellt visum som erbjuds EU-medborgare som bestämmer sig för att arbeta på distans från ett annat EU-land. Detta visum är tillfälligt, men täcker längre tidsperioder (ett eller flera år), och det ser ut att vara en lösning för dem som vill arbeta och resa.
OBS! I Sverige måste Försäkringskassan utreda din situation för att det ska gå att avgöra i vilket land du ska betala din socialförsäkring. Det ser också olika ut beroende på om du är anställd, utskickad av arbetsgivare eller egen företagare.
Läs mer om att arbeta utomlands: www.forsakringskassan.se
Länder som erbjuder visum för distansarbete
Det första landet i Europa som erbjöd det här visumet var Estland, ett av de mest avancerade europeiska länderna inom den digitala sektorn. Det estniska visumet tillåter icke-europeiska arbetare att stanna i landet i ett år. Därutöver har man rätt att resa i totalt 90 dagar inom Schengenområdet. Målet är att marknadsföra programmet e-Residency och locka minst två tusen personer till huvudstaden Tallinn. Förhoppningen är att de ska göra Estland till den huvudsakliga basen för sin verksamhet.
Därefter har många andra länder börjat erbjuda visum för digitala nomader. Några av dem är Portugal, Kroatien, Island och Grekland, men även Argentina, Barbados, Dubai och Kap Verde. Reglerna ser olika ut från land till land, och visumet kan kosta upp till 16.000.kr! Därför råder vi dig att läsa på noggrant innan du bestämmer dig för att testa.
Självklart behöver du bara visum för långtidsvistelser, inte för resor av kortare slag. EU-invånare omfattas av Schengenavtalet och kan röra sig fritt mellan medlemsländerna. Läs mer på Svenska Nomaders hemsida för att ta del av den information du behöver innan du lämnar Sverige.
Visumet är inte bara ett utmärkt tillfälle att ge folk större rörelsefrihet, utan också ett sätt att stimulera det aktuella landets ekonomi som med all säkerhet drabbats hårt under pandemin.
1) Kroatien
Kroatien kännetecknas av ett medelhavsklimat vid kusterna och ett kontinentalt klimat i inlandsregionerna. Om du älskar havet är detta ett underbart alternativ för distansarbete. Rijeka är en av de tio bästa städerna i Europa för den som vill tillbringa tid vid havet.
Förutom ett milt klimat och underbara stränder är Kroatien också fördelaktigt ur ekonomisk synvinkel. Generellt sett är levnadsomkostnaderna i Kroatien ungefär 30.% lägre än i Sverige. Genomsnittskostnaderna är cirka 1000 euro per månad (drygt 10.000.kr), eller över 30 euro per dag. I allmänhet råder vi dig att undvika städer som Dubrovnik om du vill hålla nere levnadskostnaderna. Staden har blivit populär bland turister sedan inspelningen av Game of Thrones, och är därmed dyrare att leva i.
Redan i början av 2021 antog det kroatiska parlamentet en lag som tillåter digitala nomader att tillfälligt stanna i landet i upp till ett år. För att få tillgång till visumet är det nödvändigt att uppfylla kraven på en minimiinkomst som går att styrka med relevanta dokument. Om du är intresserad och vill ta del av mer information rekommenderar vi att du besöker den officiella webbplatsen, Croatia Your New Office.
2) Grekland
Fler och fler digitala nomader väljer Grekland för distansarbete, vilket är lätt att förstå. Förutom att vara ett land med en lång och innehållsrik historia, så har Grekland underbara kuststräckor och massor av vackra öar att erbjuda. Det kristallklara vattnet i Medelhavet, Joniska och Egeiska havet vet hur man lockar de som vill kombinera jobb med semesteräventyr.
De genomsnittliga levnadsomkostnaderna varierar mycket från region till region. Korfu är den billigaste ön, där levnadskostnaderna är omkring 20‒25.% lägre än i Sverige. Räkna generellt med att du behöver mindre än 1000 euro per månad oavsett var i Grekland du bor. I städer som Aten och Thessaloniki kan du räkna med en stabil och snabb uppkoppling. Om du överväger någon av öarna rekommenderar vi att du väljer perioden maj‒september. Under dessa månader är väderförhållandena de bästa, och vid behov är det lätt att nå fastlandet.
Den digitala nomad-kulturen håller fortfarande på att utvecklas i Grekland. Om du behöver tillgång till så kallade coworking spaces (kontorskollektiv) för att kunna jobba så rekommenderar vi att du väljer huvudstaden Aten. Om du gillar att arbeta utomhus, kanske på en terrass med utsikt över havet, har du oändliga valmöjligheter. Lägg dock märke till att Grekland ligger en timme före Sverige. Det kan vara bra att komma ihåg ifall du måste anpassa dig efter fasta arbetstider.
Eftersom Grekland omfattas av Schengenavtalet kan alla EU-medborgare resa hit utan problem. Grekland har dessutom infört en lag som säger att personer som väljer att flytta sin skattehemvist endast behöver betala skatt på 50.% av vinsten under de första 7 åren. Syftet är förstås att locka fler digitala nomader till landet. Fler distansarbetare skulle i själva verket hjälpa till att ge landets ekonomi en välbehövlig skjuts och öka BNP.
3) Spanien
Spanien är ett av de soligaste länderna i Europa. Med mer än 3000 soltimmar om året, milda temperaturer och den inbjudande atmosfären är Spanien ett av de länder som digitala nomader gärna söker sig till. Levnadsomkostnaderna ligger aningen högre jämfört med tidigare resmål. Även här varierar priserna mycket från stad till stad, men i genomsnitt talar vi om si så där 1500 euro per månad (drygt 16.000.kr).
Du kan välja att flytta till Barcelona eller Madrid om du föredrar livliga storstäder. Föredrar du att njuta av ett långsammare tempo i mindre städer är Bilbao, Malaga eller Valencia några förslag. Vart du än vill åka är Spanien välorganiserat och erbjuder utrymmen för coworking nästan överallt.
På Kanarieöarna lanserades projektet Repeople Coworking i Las Palmas 2014. Syftet var just att förstå vad som var nödvändigt för att göra öarna till ett perfekt digitalt ekosystem för att de som vill arbeta på distans. Om du vill sitta och jobba vid havet har Teneriffas turistbyrå flyttat för att kunna öppna dörrarna för dem som vill bo och arbeta på distans från öns vackra stränder. Läs mer på Work&Play Tenerife för mer utförlig information. Spanien verkar också ha förstått hur viktigt det är att investera i distansarbete. Och framför allt hur mycket detta kan påverka landet rent socioekonomisk.
4) Portugal
Ett av de länder som haft störst framgång är Portugal, “bästa landet för distansarbete”. Portugal är ett utmärkt val av flera anledningar. Det har ett tempererat kontinentalt klimat, ungefär som i södra Italien. Det innebär en del regn på hösten och vintern, särskilt i de norra regionerna, men risken minskar om du rör dig söderut. Sommaren är varm, men dämpas av havsbrisen, särskilt i kuststäderna.
Levnadsomkostnaderna i Portugal ligger på cirka 1000 euro per månad. Priserna varierar såklart från stad till stad och kostnaderna är även beroende på livsstil. Portugal är mycket omtalat bland digitala nomader, inte bara för möjligheten till visum, utan också för det stora urvalet av coworking spaces. Det gör det möjligt att träffa andra distansarbetare och frilansare. Om du vill ta chansen och utforska detta vackra land, och måste jobba på bestämda tider, då vill vi påminna om att Portugal ligger en timme efter Sverige.
Till och med Madeira, den lilla portugisiska ögruppen utanför Afrikas nordvästra kust, startade 2021 projektet Digital Nomads Madeira Islands. Målet var att göra öarna till ett lockande resmål för digitala nomader.
5) Island
Älskar du havet, men föredrar isiga kuster och norrsken? Då har vi ett fint alternativ för dig. Island försöker också locka digitala nomader med programmet Work in Iceland. Regeringen är medveten om det mervärde som besökare ger till innovations- och turistsektorn. Av den anledningen erbjuder staten ett speciellt visum på max 6 månader, till en kostnad av 50 dollar (ca 500 kr). EU-medborgare kan flytta till landet med endast pass (eller annan identitetshandling) i upp till tre månader, med möjlighet till förlängning.
Men se upp! För att få komma till Island och distansjobba måste du kunna garantera en månadsinkomst på en miljon isländska kronor. Det är mycket pengar, nästan 75.000 kr, så tänk på det innan du bokar resan.
Temperaturen på Island går i princip aldrig under -10 grader i december, och håller sig runt nollan i april. På sommaren blir det heller inte varmare än 15 grader, men låt inte det avskräcka dig. Klimatet är faktiskt mindre hårt än vad man kan tro på den här breddgraden.
Att arbeta på distans på Island gör att du kan upptäcka alla underverk som den vulkaniska ön har att bjuda på. Om du arbetar på distans här och måste följa fasta arbetstider, kom då ihåg att Island ligger en timme efter Sverige.
Ja, nu då du vet mer är det bara att sätta planerna i verket. Lycka till!
Översättning av en artikel på SIXT Magazine Italia. Sedan ändrad efter svenska förhållanden.