Under några år har de röda dagarna på jul och nyår infallit på helgen. I år kommer det ändras. Därmed ökar chanserna till längre ledighet till kostnad av färre semesterdagar. Bra va?! Som vanligt har vi gjort en sammanställning av helgdagar 2023 och föreslår hur du kan planera. Plocka fram kalendern!
Till de tretton hett efterlängtade röda dagarna i Sverige räknas förstås högtiderna påsk och jul. Vi har haft otur under några år och flera av helgdagarna har legat på en lördag eller söndag. Under 2023 kommer det äntligen att lösas upp en aning. Första maj till exempel hamnar på en måndag, och jul- och nyårshelgerna förskjuts för att landa på söndag till tisdag respektive söndag till måndag. Man får vara glad för det lilla!
HELGDAGAR 2023 – SAMMANFATTNING AV FÖRSLAGEN
• Nyår/trettonhelgen, 2–8 jan: 3,5 semesterdagar = 9 lediga dagar
• Påsk, 7–16 april: 4 semesterdagar = 10 lediga dagar
• Kristi himmelsfärd, 18–21 maj: 1 semesterdag = 4 lediga dagar
• Nationaldagen, 6–9 juni: 1 semesterdag = 4 lediga dagar
• Midsommar, 23–25 juni: 0,5 semesterdagar = 3 lediga dagar
• Jul/nyår, 24 dec–1 jan: 3 semesterdagar = 10 lediga dagar
NYÅR & TRETTONHELGEN: 2–8 JANUARI
3,5 semesterdagar = 9 lediga dagar
Ja, om du vill förlänga ledigheten efter nyår kan du välja att använda 3,5 till 4 semesterdagar. Det beror på vilket kollektivavtal du har. Kommunanställda brukar exempelvis bara jobba halvdagar före en röd dag. Om det gäller dig säger vi grattis! Du behöver alltså bara ansöka om 3,5 dagars ledighet. Tänk så skönt att börja året med semester. Perfekt om du planerat en utlandsresa. Kanske till Kanarieöarna?
🎇 Läs om de 5 vackraste stränderna på Kanarieöarna
SPORTLOVET INFALLER VECKA 7 till 10
Du som har barn i skolåldern vet säkert redan när sportlovet infaller i din kommun. Ifall du missat det kan du ha detta som tumregel: Göteborg v. 7, Malmö v. 8, Stockholm v. 9 och norra Sverige v. 10 (även Jokkmokk).
Vecka 7 – Kungsbacka, Göteborg, Skaraborg, Sjuhärad, Jönköpings län och Ydre.
Vecka 8 – Uppsala län (utom Älvkarleby), Blekinge län, Södermanlands län (utom Gnesta), Östergötlands län (utom Ydre), Hallands län (utom Kungsbacka), Skåne län, Kronobergs län, Kalmar län, Fyrbodal och Örebro län.
Vecka 9 – Stockholms län, Dalarnas län (utom Idre), Gästrikland, södra Hälsingland, Värmlands län, Västmanlands län, Älvkarleby, Gnesta och Gotland.
Vecka 10 – Norrbotten, Västerbotten, Västernorrlands län, norra Hälsingland, Jämtlands län och Idre.
Källa: Wikipedia
PÅSKHELGEN: 7–16 APRIL
4 semesterdagar = 10 lediga dagar
Påsken infaller relativt tidigt i år, i början av april. De flesta jobbar säkert på skärtorsdagen, men vissa yrkesgrupper får kortare dag och slutar någon gång efter lunch. Om så är fallet för dig får du ledigt i 10 och en halv dag i sträck om du tar ut 4 semesterdagar veckan efter påsk. Teoretiskt går det lika bra veckan före påsk. Du får samma antal sköna dagar för återhämtning, roliga aktiviteter och resor. Med så många dagar till förfogande har du tid att resa lite längre bort, exempelvis till The Big Apple, New York City.
🎇 Läs mer om 10 sevärdheter i New York
FÖRSTA MAJ & KRISTI HIMMELSFÄRD: 1 och 18–21 MAJ
1 semesterdag = 4 lediga dagar (Kristi himmelsfärd)
Äntligen! Den 1 maj 2023 är för första gången på länge på en måndag och kapar därmed arbetsveckan med en dag. Den som vill kan offra 4 semesterdagar för att skapa en mer sammanhållen ledighet den första veckan i maj (9 dagar). Väntar du hellre med att förbruka årets pott av semesterdagar, då rekommenderar vi Kristi himmelsfärd, den 18 maj. Det är en röd dag som infaller på en torsdag, med en fin klämdag på fredag. Nyttjar du en semesterdag får du fyra lediga dagar i rad för att njuta av våren. Vad sägs om ett besök i en nationalpark nära dig?
🎇 Läs om 6 svenska nationalparker
PINGST & NATIONALDAGEN: 28 maj och 6–9 JUNI
1 semesterdag = 4 lediga dagar
I år ligger nationaldagen den 6 juni väldigt bra till på en torsdag. Det ger ännu en fin liten klämdag på fredagen som kan vara värd att slösa en semesterdag på. Pingstdagen infaller på söndagen den 28 maj så den är i princip en vanlig söndag. Därför kan det vara trevligt att använda nationaldagen till en liten försommarpaus innan den “riktiga” semestern blir aktuell. Är du inte nationalistiskt lagd kan du boka en långhelg i Paris, frihetens huvudstad.
🎇 Läs om hur du bäst tillbringar 24 timmar i Paris
MIDSOMMAR: 23–25 JUNI
0,5 semesterdag = 3 lediga dagar
På midsommarafton är det inte alla som är hellediga så då kan det vara bra att använda en hel eller halv semesterdag. Gör du det får du en långhelg, fredag till söndag, att fira sommarens intåg på. De flesta av oss vill förstås uppleva äkta svensk sommar när den är som bäst. Då kan du söka dig ut till skärgården. En av de vackraste, kändaste och största skärgårdar vi har i Sverige är Stockholms skärgård. Passa på att upptäcka de natursköna öarna, kobbarna och skären runt vår huvudstad.
🎇 Läs mer om Stockholms skärgård – Sveriges största
JUL- & NYÅRSHELGEN: 24 DECEMBER–1 JANUARI
3 semesterdagar = 10 lediga dagar
Återigen har ett helt år flugit förbi och det har blivit dags för julfirande. I år kan det räcka med att avvara 3 semesterdagar så får du 10 dagars sammanhållande jullov. Skönt va!? Julhelgen ligger denna gång på söndag till tisdag, och nyåret på söndag till måndag. Om du behöver extra lång tid till att varva ner så kan du räkna in trettonhelgen i ekvationen, men då har vi redan nått fram till 2024. Mer om detta avslöjar vi därför i nästa års artikel om helgdagar i Sverige. God fortsättning på det nya året!
SMARTA TIPS FRÅN SIXT
Ett bra tips är att vara ute i god tid om du vill dra nytta av erbjudanden och rabatter när du bokar en hyrbil från SIXT. Planera din resa och alla aktiviteter i lugn och ro innan, och fundera på vilka bilbehov du har. Det borgar för en avkopplande och lättsam semester. Sedan kan du njuta av det bästa som årets helgdagar 2023 kan ge dig, din familj och dina vänner.