Den 9 november är den dag då främst berlinarna firar Berlinmurens fall. Vi är lite sena på bollen med den här artikeln, men historien om Berlinmuren sträcker sig över 20 år. Ja, hela 60 år har gått sedan det där ödesdigra dagen 1961, då man fattade beslutet att bygga en mur mellan människor. Mellan landsmän.
Under de tidiga morgontimmarna den 13 augusti 1961 spärrades zongränsen mellan östra och västra Berlin av. Delningen av Berlin var därmed ett faktum och Berlinmuren byggdes strax efteråt. Staden var sedan delad i 28 år, men bara veckor innan hade man sagt att ingen stängning av sektorgränsen planerades.
Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten. | Ingen har för avsikt att bygga en mur.
DDR-statsrådsordföranden Walter Ulbricht under en presskonferens den 15 juni, 1961
Den östra delen av Berlin förblev huvudstaden i DDR medan den västra delen stängdes in i och omslöts av Östtyskland. Västberlin kallades “frihetsön” och lockade många studenter, kreativa människor samt vapenvägrare. Berlinmurens fall, på kvällen den 9 november 1989, förebådade såväl DDR:s fall som östblockets och Sovjetunionens kollaps. Återföreningen av Tyskland skedde året därpå, den 3 oktober 1990, och Berlin blev återigen hela Tysklands huvudstad.
60 år efter byggandet av Berlinmuren – och 30 år efter återföreningen – har muren i stort sett försvunnit från Berlins stadsbild, men det finns fortfarande kvar delar här och var. Vi guidar dig genom staden och berättar var du fortfarande kan se och uppleva Berlins och DDR:s historia. De olika platserna kan lätt nås till fots och med kollektivtrafik (S-Bahn, U-Bahn, spårvagn, buss). Det går förstås snabbare och enklare om du hyr en bil hos SIXT i Berlin (för en dag eller längre), eller så kan du “plocka upp” en billig bildelningsbil från SIXT share på gatan. Med en elscooter tar du dig också lätt till platserna och det är ett bra och roligt alternativ när det är fint väder.
BÖSEBRÜCKE | BORNHOLMER STRASSE
På en presskonferens den 9 november hade man sagt att alla medborgare var fria att lämna DDR med en gång. Samma kväll samlades massor av människor som ville lämna landet vid gränsövergången på Bornholmer Strasse. Efter att några DDR-medborgare fått passera öppnades gränsen helt vid 23.30-tiden och passkontrollen avbröts. Det gick inte längre att stå emot trycket från folkmassan.
Detta gjorde Bornholmer Strasse eller Bösebrücke (även kallas Bornholmer Brücke) till den plats där Berlinmuren först föll. Därför är det vettigt att börja rundturen här och sedan fortsätta till Mauerpark.
MAUERPARK | EBERSWALDER STRASSE
Som namnet antyder så ligger Mauerpark på området som tidigare låg mellan murarna och det gjordes om till en park efter murens fall. Mauerpark blev snart en populär mötes- och samlingsplats för invånarna i området, men också för besökare och turister.
På vardagarna är det relativt lugnt. Främst på sommaren, men även året om ligger folk i gräset eller beundrar solnedgången uppe på kullen. På söndagarna (!) är det helt annorlunda. Då väller besökarna in i Mauerpark. Den berömda loppmarknaden och karaokeshowen finns numera beskrivna i alla reseguider så uppträder du här kan du räkna med en internationell publik.
Den trendiga stadsdelen Prenzlauer Berg, som ligger nära parken, är perfekt om du behöver paus för förfriskningar. Oderbergerstrasse och Kastanienallee har många butiker, barer och restauranger att erbjuda. I kulturhuset Kulturbrauerei finns det olika klubbar och biografer att tillbringa kvällarna på. Den bästa currykorven i före detta Östberlin, eller “Currywurst” som det heter på tyska, äter du på Konopke under det upphöjda tunnelbanespåret medan tågen dunkar fram ovanför ditt huvud.
BERNAUER STRASSE
En promenad efter Bernauer Strasse är både intressant och upplysande. Se upp bara så att du inte hamnar mitt i gatan! Följ järnstolparna som visar var muren gick eller ta gångvägen som leder till de olika informationsstationerna. Längs Bernauer Strasse låg husen precis intill muren, vilket ledde till flera modiga och vågade flyktförsök.
Försoningskyrkan, byggd 1892, hamnade mitt emellan murarna i det som var ingenmansland. Området kallades “Todesstreifen” (dödsremsan) på grund av alla som dödades där. Kyrkan låg alltså på den västra och 95 procent av församlingen bodde på den östra sidan av Berlinmuren. Därför stod byggnaden tom och oanvänd från 1961 tills DDR-ledningen beslutade om rivning 1985. Försoningskapellet, som är en del av minnesmärket över Berlinmuren, byggdes upp på samma plats och stod klart år 2000.
Bara några meter från kapellet står en del av gränssystemet kvar. Det är 70 meter långt, men bara en bråkdel av muren som skar genom staden fram till 1989. Informationscentret intill har mycket att berätta och har även ett utsiktstorn så att du kan se gränsbefästningarna från ovan.
Fortsätter du längs Berlinmuren kommer du till Nordbahnhof som var en “spökstation” på den tiden eftersom ingången var blockerad. På hela området längs Bernauer Strasse kan du se många rörande fotografier och ta del av annan dokumentation. Du kan sedan enkelt kliva på S-Bahn och åka vidare till Friedrichstrasse. Vid stationen Friedrichstrasse fanns en annan gränsövergång för tågresenärer. Tränenpalast (Tårarnas palats) på gårdsplanen framför stationen var platsen där man skiljdes åt, kanske för resten av livet. Idag kan du här se en utställning om hur trafiken i de olika zonerna fungerade.
BRANDENBURGER TOR | PARISER PLATZ
Inte långt från tågstationen på Friedrichstrasse hittar du Brandenburger Tor. Porten har blivit en symbol för det tyska enandet. Även efter mer än 30 år finns de kvar på näthinnan, bilderna av människorna från öst och väst, hur de klättrade på muren och omfamnade varandra av glädje över Berlinmurens fall. Muren sträckte sig alldeles bakom porten, framför träden som skymtar på bilden nedan.
Tyska riksdagen, förbundskansliet, Bellevuepalatset, segerkolonnen på Strasse des 17. Juni (gatunamnet minner om det folkliga upproret i DDR 1953) finns i närheten, och stadsparken Grosser Tiergarten sträcker ut sig på andra sidan Brandenburger Tor.
POTSDAMER PLATZ | LEIPZIGER PLATZ
När du går från Brandenburger Tor i riktning mot Potsdamer Platz passerar du minnesmärket över de mördade judarna i Europa. Minnesmärket består av 2.711 stenblock i olika storlekar och ett underjordiskt utställningsrum. Potsdamer Platz som varit det mest trafikerade torget i Europa låg i djup dvala efter delningen av Berlin. Här fanns egentligen bara några enstaka byggnader kvar efter bombningarna under andra världskriget. Resten var ödemark.
Efter återföreningen blev Potsdamer Platz återigen en del av centrala Berlin och på 1990-talet var torget Europas största byggarbetsplats i innerstadsmiljö. Från början var den nya versionen tämligen oälskad av berlinarna själva, men mycket välbesökt av turister. Idag har man dock slutit fred med varandra. Sony Center, Theater am Potsdamer Platz, tågstationen och Kolhoff Tower med sin utsiktsplattform fortsätter att locka nya besökare varje år.
Det intilliggande Leipziger Platz hamnade också i Berlinmurens ingenmansland. Om du fortsätter i södergående riktning kan du besöka ett vakttorn på Erna-Berger-Straße och titta på nästan 200 meter av Berlinmuren på Niederkirchnerstraße, vid konstmuseet Martin-Gropius-Bau. Alldeles intill ligger dokumentationscentret Topographie des Terrors som behandlar nazitiden från 1933 till 1945.
CHECKPOINT CHARLIE | FRIEDRICHSTRASSE
Följer du Zimmerstrasse förbi Welt-Ballon (en stor luftballong som du kan stiga upp i), TrabiWorld och Trabi Museum, som visar de kända östtyska bilarna, kommer du till Checkpoint Charlie på Friedrichstrasse. Wall Museum (Haus am Checkpoint Charlie) och asisi Panorama “Die Mauer” ger information om Berlinmuren och historien bakom just den här platsen.
Checkpoint Charlie var en övergångsplats eller “checkpoint” för de allierade styrkorna och uppnådde internationell berömmelse den 27 oktober 1961, under Berlinkonfrontationen, när Kalla kriget höll på att bli ett “hett” krig. Sovjetiska och amerikanska stridsvagnar stod skjutklara vid Checkpoint Charlie, men lyckligtvis kunde en våldsam konfrontation avvärjas.
OBERBAUMBRÜCKE
Du kan hoppa över den del av Berlinmuren som finns kvar och utgör stadsdelsgränsen till Kreuzberg, eftersom det inte finns så många andra sevärdheter att erbjuda just här. Med U6 och sedan U1/U3 kan du istället ta dig till Oberbaumbrücke, mellan tunnelbanestationerna Schlesisches Tor och Warschauer Strasse. Du kan också åka till Ostbahnhof och gå från andra hållet.
Spree var en del av gränsen och hela floden tillhörde DDR, bara den södra biten som heter Kreuzberger Ufer hörde till Västberlin. På den tiden inrättades en kontrollstation vid bron för fotgängare medan all annan trafik (bil, tunnelbana) avbröts. Efter murens fall har Oberbaumbrücke, som förbinder de trendiga stadsdelarna Friedrichshain (öst) och Kreuzberg (väst), blivit ett uppskattat landmärke i Berlin.
EASTSIDE GALLERY | MÜHLENSTRASSE
Populära East Side Gallery börjar på Sprees östra strand, inte långt från Oberbaumbrücke. Efter murens fall målade internationella konstnärer sina verk på den här sidan. Innan var det bara den västra sidan av muren som var målad så handlingen var symbolisk på många sätt.

Idag kan du sitta på stranden vid Spree eller dricka en flaska öl på gräset bakom muren. Det var inte möjligt under de 28 år som den strängt övervakade dödsremsan gick här. Historien läker alla sår sägs det och det kosmopolitiska Berlin, som inte längre känner några gränser, har blivit en plats att längta till för massor av människor från hela världen.
Du kan sedan avsluta din tur genom Berlin på nybyggda Mercedes-Platz. Detta nöjesdistrikt har uppkommit under de senaste åren nästan från ingenstans. Mercedes-Benz Arena har inte bara blivit en scen för nationella och internationella artister utan är också hemmaplan för (tidigare östberlinska) ishockeyklubben Eisbären sedan säsongen 2008/2009.
Artikeln publicerades först på SIXT Magazine Tyskland.