Besök några av vinnarna: Vad sägs om Växjö? Vinnare av European Green Leaf Award 2018
European Green Leaf Award är en utmärkelse som delas ut av EU till mellanstora gröna städer inom EU-området. För att vinna måste man dock uppfylla en lång lista av villkor. Årets vinnare 2022 är portugisiska Valongo, men vi har faktiskt en grön vinnare på hemmaplan också. Nämligen småländska Växjö som vann 2018. Här får du veta mer om gröna städer i Europa.
Fler känner nog till European Green Capital Award som föräras (större) städer som har ett dokumenterat bra och kontinuerligt miljöarbete. Man måste jobba efter högt uppsatta miljömål och standarder för att vinna. De gröna städer man gett priset till sedan starten 2008 är exempelvis Stockholm (2010), Nantes (2013), Ljubljana (2016), Lissabon (2020) och Grenoble (2022). Vinnaren för år 2023 är redan utsedd och det blir Tallinn.
Kort filmsnutt om EGLA
Kort om European Green Leaf Award 🍃
När mindre städer fick höra talas om Green Capital-priset så ville de ha ett eget pris. Därför skapade man 2015 European Green Leaf Award (EGLA) som städer med mellan 20.000 och 100.000 invånare kan söka och förhoppningsvis vinna. Den första vinnaren blev den spanska staden Mollet del Valles. Spanien har för övrigt vunnit två gånger, liksom Nederländerna, Portugal, Irland och Belgien. I de nordiska länderna var Växjö först med vinst (2018). År 2021 vann Finland för staden Villmanstrand (Lappeenranta) i Södra Karelen.
Syftet med priset är…
Översatt från ec.europa.eu (Objectives)
• att uppmärksamma städer som uppvisar goda miljöresultat och engagemang för att skapa grön tillväxt;
• att uppmuntra städer att aktivt utveckla medborgarnas miljömedvetenhet och engagemang;
• att identifiera städer som kan agera som “gröna ambassadörer” och uppmuntra andra städer att utvecklas mot bättre hållbarhetsresultat.
Besök gröna städer i Europa
Varför inte låta nästa resa gå till en grön stad?! Du får garanterat se något helt nytt. Eftersom ingen av vinnarna av European Green Leaf Award är en huvud- eller storstad så slipper du trängas bland en stor mängd turister. Vi tipsar om fem sevärda gröna städer i Europa.
Galway 2017 🍃
Galway är en populär hamnstad på irländska västkusten. Staden har ett eget universitet och räknas som Irlands kulturella centrum. Galway Arts Festival är en av många omtyckta festivaler i staden. Andra exempel har mat på menyn: Galway Food Festival och Galway International Oyster and Seafood Festival. I Galway med omnejd finns nämligen tjugotalet restauranger som omnämns i Guide Michelin. Mat har med andra ord en stor del i stadens identitet.
Om mat inte är din grej, då kanske musik och teater kan locka. Galway liksom Irland i stort har en gedigen musiktradition och musik spelas på gator, pubar, festivaler, ja överallt. Teatergruppen Druid Theatre Company grundades 1975 och har sedan dess hjälpt till att sätta både Galway och Irland på kulturkartan. Druid har vunnit otaliga priser och skådespelare som Cillian Murphy (Batman Begins, Peaky Blinders) och Ciarán Hinds (Harry Potter, Game of Thrones) har stått på dess scen. Du har mycket att upptäcka i den här irländska staden.
EGLA:s motivering
Galway vann EGLA 2017 på grund av hur de jobbat med mobilitet, främjat biologisk mångfald och markanvändning, hanterat avfall och skapat en grön ekonomi. Man har breddat en tillfartsväg i stadens västra del och därmed skapat en egen fil för kollektivtrafiken, fler och längre gång- och cykelvägar, samt prioriterat fotgängarnas och cyklisternas säkerhet i korsningarna.
För att minimera mängden matavfall och förhindra betydande påverkan på miljön, så deltar Galway i utbildningar och andra evenemang för att höja medvetenheten. Den årliga Galway Food Festival lagar rätter på matrester och överblivna varor efter recept från STOPFoodWaste. Allt för att undvika att bidra till sopberget.
Villmanstrand / Lappeenranta 2021 🍃
Villmanstrand är det svenska namnet på staden Lappeenranta i sydöstra Finland. Staden ligger i Södra Karelen, och närheten till Ryssland har alltid varit påtaglig ‒ det är lika långt till Helsingfors som till Sankt Petersburg. Villmanstrand har liksom Galway ett framgångsrikt universitet, LUT, med en forsknings- och innovationsmiljö i världsklass. Man samarbetar främst med företag som sysslar med forskning inom ren energi, hållbarhet, cirkulär ekonomi och vattenteknik. Staden är även ett av Finlands största tillväxtcentra och ett starkt centrum för biobaserad industri.
Om du besöker Villmanstrand kan du ta del av en brokig och fascinerande historia. Karelen har varit tummelplats för svenskar, finnar och ryssar, och det har sällan varit vänskapliga konfrontationer. Kulturen berättar om karelernas sedvänjor och ett besök på Villmanstrands fästning kan vara intressant. Här finns även Södra Karelens museum och Lappeenranta konstmuseum, samt Kehruuhuone kultur- och evenemangscenter. För att bara nämna några saker.
EGLA:s motivering
Villmanstrand vann EGLA-priset 2021 för att man är involverad i en mängd olika nationella och internationella projekt med fokus på att minska utsläpp och energianvändning, samt utsläpp av gödningsmedel i sjön Saimen (Saimaa). Villmanstrand är dessutom världens första stad med nollutsläpp eftersom man bara förbrukar el med EKOenergy-certifiering.
Staden är aktiv i flera regionala, nationella och internationella nätverk och driver själva Greenreality Lappeenranta, en affärsdriven sammanslutning av regionala företag, kommuner och universitet. I framtidsstrategin är det centrala målet att utveckla Villmanstrand till en grön mönsterstad genom att se till att näringslivets tillväxt inte sker på miljöns bekostnad.
Torres Vedras 2015 🍃
Den portugisiska staden Torres Vedras ligger ca 4 mil norr om Lissabon. Staden har legat under både morernas och fransmännens inflytande, och det var brittiska Arthur Wellesley (senare hertig av Wellington) som tog initiativet till byggandet av befästningslinjen Torres Vedras. Syftet med befästningarna, som idag är ett nationellt kulturarv, var att skydda Lissabon från angrepp. Utöver kulturarvet kan du njuta av varma källor i Cucos och Vimeiro. För vidare njutning finns det vingårdar att besöka och traditionell mat att avsmaka.
Karnevalen i Torres Vedras är den stora höjdpunkten under året. Den har starka traditioner och är känd som “den mest portugisiska” i hela Portugal. Den allegoriska paraden eller gatuprocessionen innefattar dekorerade lastbilsflak, gigantiska karnevalsfigurer (gigantones), utklädda deltagare och speciella karnevalsrytmer (zés-pereiras). Karnevalen äger rum på våren, före fastan och innan påskveckan.
EGLA:s motivering
Torres Vedras uppmärksammades framför allt för sin mobilitetsstrategi, sina insatser för att minska förlusten av biologisk mångfald, och för åtgärderna vad gäller vattenförvaltning. Man diagnostiserade svagheter i transportsystemet och definierade en rad åtgärder för att förbättra rörlighet och livskvalitet i och omkring staden. Fokus för strategin låg på intermodalitet (olika sorters transporter), samt främjande av total tillgänglighet för både människor och varor.
Mycket möda läggs fortsättningsvis på att förbättra mobiliteten, implementera elfordon och laddstationer och förbättra för cyklister och fotgängare. Att minska förlusten av biologisk mångfald och ohållbar användning av naturresurser samt garantera befolkningen tillgång till naturen är andra prioriterade mål.
Mechelen 2020 🍃
I Flandern, inte långt från Antwerpen, ligger Mechelen. Det är en pittoresk belgisk stad med stor charm. Mechelen har en lång historia, som den spännande arkitekturen vittnar om. Det finns inte mindre än 336 kulturminnesmärkta byggnader och monument! Det omfattar åtta barock- och gotiska kyrkor uppförda på 1300- till 1600-talen. Särskilt unik är barockkyrkan Begijnhofkerk med en lugnande interiör i milda pastellfärger. I staden finns också fina promenadstråk, mysiga uteserveringar och trevliga små torg.
Mechelen har något att erbjuda besökare i alla åldrar. Barn och unga kan roa sig på leksaksmuseet eller Tivolis djurpark. De som är törstiga ‒ och myndiga ‒ kan bege sig till Het Anker, ett av de äldsta ännu verksamma ölbryggerierna i Belgien. Ett något udda inslag i Mechelen är klockspelsskolan. Hit kommer elever från hela världen för att lära sig spela på kyrkklockor. Sätt dig utanför ett café med en kopp kaffe eller en lokalbryggd öl, och låt klockspelet förtrolla dig.
EGLA:s motivering
Närheten till floden Dijle, och att staden byggdes på gamla våtmarker, gör att vattenförvaltningen alltid varit central. Detta är viktigare än någonsin eftersom Mechelen vuxit på grund av det gynnsamma läge. Många företag har sökt sig hit och särskilt starka är tillverkningsindustrin samt de kreativa och innovativa sektorerna. Mångfald är också ett viktigt tema då drygt 27.% av befolkningen har icke-belgiska rötter.
Mechelen har flera olika mål inom klimatneutralitet, mångfald och barnvänlighet, men betonar vikten av medborgarnas medskapande och delaktighet. Därför anordnas årliga medborgarmöten, och invånarna bjuda in att delta i olika projekt för att nå målen. Staden är även involverad i smart stadsutveckling med hjälp av så kallade “citylabs”1).
1)Stadsdelar som lever upp till nationella och globala hållbarhetsmål: Citylab är ett certifieringssystem med fyra certifieringar i olika skeden i stadsbyggnadsprocessen, från tidig planering till förvaltning. För att underlätta arbetet med certifieringarna erbjuds projekten bland annat processtöd och webbmöten.
Källa: www.sgbc.se/certifiering/citylab
Växjö 2018 🍃
Småländska Växjö är känt för många saker, bland annat som Europas grönaste stad (BBC, 2007). Redan Carl von Linné, den moderna botanikens fader (som gick i skola i staden), har bidragit till den gröna profilen. Här ligger för övrigt Linnéuniversitetet, och en byst av Linné går att se i parken som också bär hans namn. I Växjö kan du även besöka Utvandrarnas hus och söka efter släktingar som emigrerade till Amerika. Småland är synonymt med glasbruk, och om glas intresserar så kan vi rekommendera Smålands museum och Sverige glasmuseum. (Du kan läsa om Glasriket i en tidigare artikel.)
I Växjö kan du äta gott utan problem. Kommunen kan skryta med hela sex restauranger som lyckats ta sig in i White Guide. En har också en stjärna i Guide Michelin! Ja, det finns till och med caféer i mästarklass. Tycker du om att röra på dig? Då finns det många skyddade natur- och grönområden att vandra, cykla och sporta i. Förutom Linnéparken kan du besöka andra parker, till exempel Rosenträdgården i Arabyparken eller Teleborgs slottspark. Så det är lätt att hålla sig aktiverad i gröna sköna Växjö.
EGLA:s motivering
Växjö i Småland är (än så länge) den enda svenska staden som vunnit EGLA-priset, och det är inte bara det man varit först med. Växjö var första staden i Sverige med att använda biomassa för fjärrvärme, och en av de första som började arbeta med FN:s Agenda 2030 för en hållbar utveckling. En miljöbevarande strategi är att öka tillgängligheten för medborgarna genom att skapa fler och bättre cykel- och gångvägar. För övrigt utvecklar Växjö det urbana jordbruket för att säkerställa att stadens invånare har tillgång till lokalodlade och ekologiska produkter.
Det kollektiva transportsystemet har utvecklats med ett större antal bussar som dessutom går på biogas, vilket påverkat luftkvaliteten och den akustiska miljön positivt. Man antog även en handlingsplan mot trafikbuller 2015-2020, som bland annat medför åtgärder som att använda “tyst asfalt”, och att ta hänsyn till buller i offentliga upphandlingar.