I en serie artiklar om Sveriges öar börjar vi med att berätta om Öland. Öland är den nästa största svenska ön som tillsammans med Gotland är ett av våra mest populära besöksmål. Många vill uppleva den vidsträckta och vackra naturen samt de spännande historiska sevärdheterna. Här semestrar också det svenska kungahuset varje år.
Den som aldrig satt sin fot på Öland kan till en början tro att den hamnat i Nederländerna. Det beror på mängden väderkvarnar som fortfarande överraskar i landskapet. De är dock betydligt färre än de än gång var. Landskapet är perfekt för allt som drivs med vindkraft på grund av de öppna vidderna. Ön består till stor del av så kallad alvarmark, därav namnet Stora alvaret, fast det finns också skogar. Men vi börjar väl från början…
Boka hyrbil från SIXT i Kalmar
Ölands historiska platser
Väderkvarnar
Vi nämnde väderkvarnarna och de har en stor del i det historiska arvet på Öland. Som mest har det funnits runt 2000 kvarnar på ön, men merparten av dem är borta sedan länge. Det finns dock tillräckligt många kvar – 351 för att vara exakt – så du skulle lätt kunna fylla besöket med att bara köra från kvarn till kvarn. Majoriteten av kvarnarna drevs med vindkraft och de flesta är av typen stubbkvarn, men några har faktiskt nederländska anor. Det finns även stenkvarnar och vattenkvarnar. I Vickelby kan du se väderkvarnarna stå på rad längs vägen. Även kvarnraden vid Lerkaka är omtyckt. De flesta kvarnar hittar du på öns centrala del, men de finns faktiskt överallt på Öland.
Slott och borgar
Öland har en hel del ruiner att bjuda på och den mest kända är Borgholms slottsruin (se den översta bilden). Den är återstoden av ett palats byggt i barockstil på 1600-talet av Karl X Gustav. Någon typ av borg eller befästning har funnits på platsen sedan 1100-talet, och idag är Borgholms slott den största turistattraktionen på Öland. Besökare kan ta del av utställningar, aktiviteter och konserter. Berömdheter som exempelvis Bob Dylan, The Ark, Tom Jones och Beach Boys har spelat här, samt förstås många svenska band och artister.
Ett annat älskat slott är Solliden som egentligen är mer en villa än ett slott. Den uppfördes 1906 och är kungens privata egendom. Hit åker kungafamiljen varje sommar för att koppla av och ha semester. Till huset hör en fantastisk trädgårdsanläggning, Sollidens slottspark, som man kan besöka dagligen under sommarhalvåret. Parken består av ett flertal olika delar där Italienska trädgården, Engelska parken och Holländska rosenträdgården är de största. Du kan även se vattenspelet “Kaskad” som var en gåva från regeringen, Gustav V:s krocketplan, och stenpartiet med alpina växter.
Museer och fornminnen
På Öland kan du besöka flera olika museer, och förutom väderkvarnar och slott finns fornminnen som Karlevistenen, Gettlinge gravfält och Skäftekärr järnåldersby. Karlevistenen är en runsten från slutet av 900-talet. Den restes till den danske hövdingen Sibbes ära och stod mellan två gravhögar som numera är bortodlade. Gettlinge gravfält har omkring 200 bevarade brons- och järnåldersgravar. Skäftekärr järnåldersby består av både “äkta” ruiner och av ett rekonstruerat bostadshus. Guidningar erbjuds sommartid.
På Skedemosse Museum kan du lära dig mer om offerplatserna i Skedemosse och den guldskatt som man försökte blidka gudarna med. På VIDA Museum & Konsthall visas främst samtidskonst, och på Himmelsberga Ölands Museum kan du besöka en dubbel radby. Den visar hur man levde på 1700- och 1800-talen. I den mysiga Kaffestugan kan du fylla på med ny energi, och det finns även en konsthall och en handelsbod.
Naturupplevelser
Stora alvaret
På södra Öland finns alvarsmarken, det speciella landskapet som vilar på kalkstensberggrund och därför har en karg och unik växtlighet. Området kallas Stora alvaret och är en utmärkt plats för att titta på fåglar – och på kor. Landskapets utseende är bland annat ett resultat av betande boskap. Stora alvaret är en del av södra Ölands odlingslandskap som är ett UNESCO-skyddat område och därmed kulturarv.
Ölands utmärkande fyrar
Fyren Långe Jan är en av Sveriges mest kända – och högsta! Den står på Ölands sydspets sedan 1785 och är fortfarande i bruk. Fyrens egentliga namn är Ölands södra udde, och den fick sitt nya namn genom att byggnadsmaterial från ett gammalt kapell tillägnat sankt Johannes användes vid uppförandet. Om det känns lockande kan du anmäla dig som volontär och bo gratis i fyrvaktarbostaden. Ditt enda uppdrag blir att varje heltimme släppa in eventuella besökare i fyren.
Det finns ytterligare åtta fyrar på Öland: Långe Erik längst i norr, och sedan Tokenäs fyr, Högby fyr, Borgholms fyr, Kapelluddens fyr, Ispeudde fyr, museifyren “Ingrunden” i Degerhamn, och Segerstads fyr ca 2,5 mil nordost om Långe Jan.
Naturskyddsområden
Det finns väldigt många naturreservat och natursköna platser på Öland. Det finns till och med en nationalpark, Blå jungfrun, i norr. Blå jungfrun är en ö i Kalmarsund och du tar dig bara hit med båt. Ön är inte tillgänglig för funktionshindrade på grund av sin svårframkomliga terräng. Se till att packa matsäck och vatten, samt bära ändamålsenliga kläder. Gör du det kan du njuta av den drygt 3 kilometer långa vandringsleden, besöka de fascinerande grottorna “Kyrkan” och “Jungfrukammaren”, samt se arkeologiska fyndplatser och intressant fågelliv.
Kuriosa om Blå jungfrun: Förr trodde man att ön faktiskt var Blåkulla där häxorna samlades på skärtorsdagen. Legenden säger även att den som tar med sig minsta lilla sten från ön bittert får ångra sig. Personen blir otursförföljd ända tills stenen återlämnas, vilket en och annan skamsen turist faktiskt gör än idag. Alla stenar återförs sedan nogsamt till ön.
Källa: www.visitsmaland.se
Avkoppling och nöjen på Öland
Förutom konserter och andra event i Borgholms slottsruin kan du besöka kulturevenemang över hela ön. På temat mat anordnas matvandringar i världsarvet under sommarmånaderna, och i den medhavda matsäcken väntar lokalproducerade läckerheter. Mat är något alla uppskattar och på hösten förekommer olika sorters skördefirande, exempelvis Ölands Skördefest som är ett återkommande evenemang. Då blir det marknad, gårdsbutikerna fylls upp, och rätter lagade på årets skörd står på restaurangernas och caféernas menyer.
Den som vill koppla av rejält kan välja ett av flera spainrättningar, exempelvis Hotell Skansen i Färjestaden, och sommartid bjuder Öland förstås på fantastiska möjligheter till sol och bad. Ett 50-tal badplatser gör att du slipper trängas. Inte minst på milslånga sandstranden Böda Sand finns det plats för alla badsugna.
Välkommen till Öland!