Eftersom vi helst ska “svemestra” i år och alltså hålla oss inom Sveriges gränser, då gäller det att hitta intressanta och udda aktiviteter. Vad säger du om industrihistoria? Det kan låta dötrist och dammigt, men det finns faktiskt många fina ställen att besöka. Gamla bruksmiljöer kan vara spännande på många sätt, inte bara för den historieintresserade. Häng med till 5 speciella bruksmuseer – och ett traktormuseum!
Kan industrihistoria vara intressant?
Ja, tänk att det kan det faktiskt. Vi presenterar 5 olika bruksmuseer – plus ett traktormuseum – där man tidigare tillverkat viktiga produkter under industrialismens framväxt. Samtliga platser är idag museer av det ovanliga slaget. Man har satsat på att bevara den ursprungliga känslan, men samtidigt lagt till moderna komponenter. I vissa fall har man skapat något nytt och unikt som i…
1. Glasriket i Småland
Glasriket och glastillverkningen i Småland är troligtvis den mest kända äldre industrin i Sverige idag med flera väl bevarade bruksmuseer. Här har man dessutom lagt ned mycket tid och pengar på att bygga upp en trivsam upplevelse för besökare. Inte nog med att du får lära dig mer om glasblåsningens utveckling och historia – du kan få prova på att blåsa glas själv! (Med reservation för coronarestriktioner.) Dessutom finns det ett urval glasbruk att besöka där de mest kända är Kosta Boda och Orrefors. Om inte det vore gott nog så kan du besöka författaren Vilhelm Mobergs släktgård Duvemåla, samt ett museum över självaste James Bond, vilka ligger alldeles i närheten!
HITTA HIT: Glasriket består alltså av en mängd olika platser att besöka. Klicka på länken för att välja besöksmål. Det finns även en karta på hemsidan för den som behöver hjälp med vägbeskrivning. Hyra bil hos SIXT göra du exempelvis i Kalmar.
www.glasriket.se
2. Norrbyskärs museum och mönstersamhället på ön
Norrbyskär sågverkssamhälle ca 4 mil söder om Umeå var närmast en utopi när det uppstod 1895. Tack vare industrimannen Frans Kempe sjösattes projektet, och ångsågen med tillhörande mönstersamhälle uppfördes. Kempe hade tankar på ett slags socialistiskt klassamhälle. Arbetarna avkrävdes lojalitet mot företaget, men hade till exempel tillgång till fria bostäder med elektricitet. På Norrbyskär, som är en ö, kan du idag besöka konsthallen, gå guidade turer, handla i hantverksbutiken, samt äta “sågarbetarmat” i restaurangen. Man anordnar yoga, melodikryss och Burger&Beer-aftnar, och barnen kan tumla runt i härliga lekmiljöer. Naturen här är otroligt vacker, med utsikt över klipporna och havet.
HITTA HIT: Färjeläget i Norrbyn ligger ca 4 mil söder om Umeå och färjorna gör extra avgångar på sommaren. Avgångstiderna står på hemsidan. När du väl befinner dig ute på ön är Charged Utopia ett hett tips. Det är en app som tillsammans med GPS-teknik ger dig en unik upplevelse av Norrbyskär från förr och nu.
www.norrbyskar.se
3. Olofsfors bruk – ett av Sveriges bäst bevarade bruksmuseer
Bara ca 2 mil västerut från Norrbyns färjeläge ligger Olofsfors bruk, ett gammalt järnbruk som grundades redan 1762. Att det byggdes ett bruk här var finansmannen John Jennings förtjänst, och två år senare stod masugnen färdig. Sedan 1979 – nästan hundra år efter att verksamheten lades ned – har Stiftelsen Olofsfors Brukmuseum arbetat hårt för att bevara denna unika bruksmiljö av riksintresse. På bruksområdet finns därför mycket att se, såsom skola, tvättstugor, handelsbod, krog och olika typer av bostäder. Det är alltid något på gång och 2014 vann man priset “Årets industriminne”. Förutom bruket och bruksmuseet kan du även besöka Sveriges urmakareförbunds urmakerimuseum.
HITTA HIT: Från centrala Umeå tar det ganska precis 40 min att köra hit med bil. Från Örnsköldsvik tar det ca 45 min. Bussförbindelserna från Umeå, Örnsköldsvik och Nordmaling är bra, och det går även att åka tåg från Sundsvall till Nordmaling. Från Resecentrum vid E4:an i Olofsfors är det 2 km, för den som vill promenera den sista biten.
www.olofsforsbruk.nu
4. Saxå Bruk – med lyxig matprofil
Den som önskar göra ett besök av det mera lyxiga slaget kan bege sig till Saxå Bruk belägen vid sjön Saxen utanför Filipstad. Bruket har rötterna i senmedeltiden och användes för järnframställning. Sedan 1984 ägs det av krögaren, professorn och vinkännaren Carl Jan Granqvist, även känd från radio och tv. Han var tidigare ägare av Grythyttans Gästgivaregård, men är numera aktiv på Saxå Bruk. Här kan du njuta av god mat på Restaurang Kolhuset och övernatta i herrgårdsmiljö. Den som spelar golf kan ta sig an 18-hålsbanan och har även första tjing på husvagnsplatserna. Den som vill promenera eller springa kan göra det i bruksparken eller följa slingan runt bruket – men se upp för golfbollar!
HITTA HIT: Om du tar väg 63 som går mellan Filipstad och Hällefors, så kommer du till Saxå Herrgård. Närmsta SIXT-kontor finns i Karlstad, Örebro eller Västerås. Det går tåg och bussar till närbelägna Grythyttan. I Grythyttan finns även Carl Jans tidigare skötebarn, Grythyttans Gästgivaregård, samt Måltidens Hus med Kokboksmuseet.
saxabruk.com
5. Akvedukten i Håverud och Dalslands kanal
När vi nu ändå ägnar oss åt industrihistoria går det inte att undvika akvedukten i Håverud. Det var en bedrift att bygga denna magnifika skapelse som är en fritt hängande bro av vatten. Den byggdes för att Dalslands kanal inte gick att ge slussar i vanlig ordning, och man behövde kunna frakta råmaterial och annat på älven. Rännan i plåt kom på plats 1868 och är sammanfogad av 33.000 nitar – alla håller än! Kanalmuseet i Håverud berättar historien om byggandet av kanalen, akvedukten, Upperuds järnbruk och de pappersbruk som fanns i regionen. Utomhusmiljön är storslagen och avnjuts bäst på en båt. Det idoga arbetet att bevara Dalslands kanal bar frukt då den 2018 utsågs till “Årets industriminne”.
HITTA HIT: Håverud ligger drygt 12 mil från Karlstad, och ca 7 mil från Trollhättan. Här hittar du även de närmaste SIXT-kontoren. Det finns mycket att se runt akvedukten och Dalslands kanal, men den som gillar konst kan även besöka charmiga Dalslands konstmuseum.
www.vastsverige.com/dalslandskanal
För traktorälskaren – Munktellmuseet
Älskar du traktorer? Då är Munktellmuseet i Eskilstuna rätt plats för dig. Det gamla industriområde där museet ligger heter Munktellstaden och stod färdigrenoverat 1991. Här handlar det inte om något bruk, men väl om en viktig svensk industri. Industrimannen Johan Theofron Munktell hade många järn i elden. År 1832 startade han Munktells Mekaniska Verkstad där man sedan tillverkade ångdrivna maskiner, ånglok m.m. Exakt 100 år senare, 1932, gick man ihop med Bolinders Mekaniska Verkstad i Stockholm för att producera Bolinder-Munktell-traktorn, sedermera Volvo BM. Det finns ca 200 maskiner i samlingarna och man får klättra på traktorerna, vilket uppskattas av barn. De kan också prova gräva med minigrävskopor eller i simulatorn.
HITTA HIT: Munktellmuseet ligger i centrala Eskilstuna så det finns god tillgång på parkeringsplatser. Den som är fikasugen kan besöka museets café, och det finns mycket roliga grejer att shoppa i museibutiken. Munktellstaden har även sport- och kulturarenor, restauranger, samt andra museer att erbjuda.
munktellmuseet.com
Om du vill se något annat än bruksmuseer, ta en titt på SIXT samarbetspartners utbud. Passa på innan sommaren är över!
Rabatter för SIXT-kunder i Sverige
Text: Ingrid Carlsson