Vi är redan inne i december och om du vill fira nyår på annan ort finns ingen tid att förlora. Boka resan nu! Ska du ändå flyga till exempelvis USA eller Thailand kan det vara god idé att kolla upp på internet vad som sker på platser nära ditt hotell. Söker du istället någonstans inom Europa att snabbt åka iväg till, då kan du låta dig inspireras av våra 7 tips på färgsprakande resmål. Här kan du fira det nya året 2020 på bästa sätt!
1. New York ‒ Times Square
Ja, jag vet att vi sa Europa. Men hur kan man nämna nyårsafton utan att ta med Times Square i New York? Det går inte att utelämna nyårsfirandets nyårsfirande! Den som inte varit här personligen har garanterat sett nedräkningen ‒ och ljusklotet som faller ‒ i mer än en amerikansk film på TV eller bio. Om du kommer befinna dig i närheten på nyårsafton kan du kolla in årets program och ta del av nyårsfirandets historia på www.timessquarenyc.org.
2. Paris ‒ Eiffeltornet
Paris är allmänt känd som romantikens stad och det finns egentligen rikligt med fina platser att fira nyåret på. Om du däremot tycker om att fotografera, då är Eiffeltornet en självklarhet på nyårsafton ‒ med du lär inte bli ensam. Det kan det ändå vara värt när du får se fotona! Tänk dig magiska fyrverkerier med Eiffeltornet i förgrunden. Kan det bli bättre? Läs om andra platser att fira på i Paris, och vad du kan välja att göra på nyårsafton.
3. Stockholm ‒ Skansen
I Sveriges land finns många trevliga platser att fira in det nya året på. En av de mest kända och mest traditionella är förstås Sollidenscenen på Skansen i Stockholm. Härifrån direktsänds firandet varje år av SVT, och den som aldrig hört Tennysons “Nyårsklockan” läsas av en känd skådespelare, ja den är troligen väldigt ung eller nyinflyttad i landet. Förutom uppträdanden med artister, sång och musik kan du titta på de fantastiska fyrverkerier som lyser upp Stockholm efter tolvslaget. Verkligen magi på hög nivå!
4. Berlin ‒ Brandenburger Tor
Om du är ett riktigt partydjur och älskar att trängas, då är Berlin stället för dig. Varje år samlas i runda slängar en miljon turister i den tyska huvudstaden för att fira nyår. Alla går förstås inte till festområdet vid Brandenburger Tor, men räkna med hundratusentals personer. Insläpp sker i god tid innan showen. Långa köer är att förvänta, eftersom säkerhetspersonal måste gå igenom alla väskor. På grund av terrorhotet finns det regler för vad du får ta med dig in på området. Men när säkerhetskontrollen väl är avklarad ‒ då kan festen börja! Läs mer om Silvester am Brandenburger Tor samt vilka band och DJ:s som spelar under kvällen.
5. Edinburgh ‒ Edinburgh Castle
Om du längtar efter en festlig och traditionell nyårsafton, åk till den skotska huvudstaden Edinburgh. Här kallas nyåret för Hogmanay, och gatufesten lockar hundratusentals människor. Förutom fyrverkeriernas gnistrande himlabloss lyses staden upp av tusentals facklor i den årliga fackelprocessionen. Om du vill uppleva lokala sedvänjor deltar du i Cèilidh, en traditionell skotsk nyårsdans på Edinburgh Castle. Men kom ihåg, här dansas det endast till säckpipor! Nästa dag fortsätter folkfesten med Loony Dook, cirka 20 km utanför Edinburgh, där utklädda människor hoppar i floden Firth of Forths iskalla vatten.
6. Kraków ‒ Rynek Główny
Rynek Główny i Kraków är det stora torget i centrum. Namnet betyder egentligen bara “huvudtorget” och här firar polackerna nyår eller Sylwester. Festligheterna påminner om dem i Berlin, med säkerhetskontroll, stor scen, artister och fyrverkerier. Men inte riktigt! Man har faktiskt valt bort fyrverkerierna till förmån för ett stilla confettiregn. Förbered dig på lägre volym, men mera skräp vid tolvslaget. Skillnaden mot Berlin är förstås även omgivningen. Rynek Główny är ett av Europas största torg och omringas av fantastiskt vackra gamla byggnader. En perfekt fond till nyårsfirandet. Läs mer om vad som sker på årets sista kväll.
7. Reykjavik ‒ Hallgrímskirkja
Lika magiskt som att fira Hogmanay i Edinburgh är det att befinna sig i den isländska huvudstaden Reykjavik under nyårshelgen. Solen ligger mycket lågt så här års och dagarna är korta, vilket är perfekta förutsättningar om du vill uppleva norrskenet Aurora Borealis på nära håll. Det färgstarka himlaljuset skapar en trolsk atmosfär, och på nyårsafton kan du gå till Hallgrímskirkja på Hallgrímstorget och beundra fyrverkerierna som fyras av överallt runt om i staden. För att hålla värmen kan du uppsöka en av de stora brasorna som tänds. Läs mer om hur du firar som en islänning.
God jul & gott nytt år!
Med denna lista vill vi passa på att önska en skön och avkopplande jul- och nyårshelg. Vi ses igen nästa år!
Text: Ingrid Carlsson (med inspiration från Sixt Magazine Frankrike)